Onderhouden van de lagers

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”primary”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_custom_heading text=”Wat iedere spinner gebruiker moet weten…” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:left|color:%23ec6f0d” google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:700%20bold%20italic%3A700%3Aitalic”][vc_column_text]

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier van hebben van je nieuwe spinner. Houd daarom rekening met het volgende:

De kogellagers die in de FidgetSpinner gebruikt worden, kunnen niet tegen zand. Neem hem dus nooit mee naar het strand. Gebruik hem bij voorkeur alleen binnen.

Mocht er wel zand in de lagers zijn gekomen, gebruik dan geen water, maar maak deze schoon met perslucht (in busvorm voor weinig te koop bij Action, of je gebruikt een compressor). Blaas lucht door de lagers van achter naar voor (zie hieronder).

Gebruik geen smeermiddelen om de lagers beter te laten lopen. Vlak na het gebruik zal het lijken dat het beter gaat, maar al snel zal dit veranderen. Smeermiddelen trekken namelijk het vuil aan.

Natuurlijk zal jouw spinner wel eens op de grond vallen. Hierdoor kan een dan kogellager verschuiven, of er in het geheel uit springen. Dat is geen probleem. Je kunt deze weer eenvoudig terugzetten. Zorg er hierbij wel voor dat de kogellager in het midden van de spinner
zit, want als deze al iets uitsteekt, kan dit de spintijd en stabiliteit nadelig beïnvloeden.

Gebruik bij het terugzetten van de lager nooit een hamer, of ander slagvoorwerp. De lager kun je eenvoudig op een plat oppervlak weer in de behuizing drukken.

Mocht de lager op den duur te makkelijk bewegen in de behuizing, doordat hij er te vaak uit is geweest, zet hem dan vast met een druppeltje secondelijm.

Dit zijn wel de basis weetjes die belangrijk zijn wanneer je een fidget spinner bezit. Maar wil je meer weten, lees dan verder.

[/vc_column_text][vc_separator][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:left|color:%23ec6f0d” google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:700%20bold%20italic%3A700%3Aitalic”][vc_column_text]

Het onderstaande is bedoeld als leidraad voor het schoonmaken van kogellagers voor fidget spinners in het algemeen. Dus niet specifiek voor de Original Fidget Spinner. De Original Fidget Spinner is altijd gemaakt van 100% ABS, aluminium of koper. De gebruikte center lagers zijn meestal hybride keramisch, maar in ieder geval altijd waarmee de beste prestaties worden behaalt. Bij deze lagers worden van de fabriek uit nooit smeermiddelen gebruikt.

Voordat we beginnen met de uitleg over het schoonmaken van de lagers, wil ik je erop wijzen dat een hele lange spin-tijd niet persé een kenmerk van een “goede spinner”. Een goede spinner is er een die bij jouw individuele behoeften en voorkeuren past. Uiteraard is het de bedoeling dat een spinner ultra soepel loopt. Er zijn spinners die wel de 5 minuten draaien. Dat is lang niet altijd noodzakelijk. Het is namelijk volledig afhankelijk van hoe jij zelf de spinner wil inzetten. Sommige mensen kiezen er voor om heen en weer te spinnen. Om constant te starten en te stoppen met korte spins. Een lange spintijd is daarbij dus volledig onbelangrijk. Maar ook wanneer je het starten/stoppen een fijne manier vindt om met een fidget spinner te werken, zal een soepel lopende spinner het plezier verhogen. Dus als jij starten/stoppen dé manier vindt om met jouw spinner te spelen, laat je dan niet door anderen beïnvloeden als zij negatief praten over de draaitijd van jouw fidget spinner.

Maar stel dat je het wel interessant vindt om de draaitijd van jouw spinner te verhogen, lees dan door. Je kunt, als je spinner steeds korter gaat draaien, de lagers schoonmaken, gebruik hiervoor onderstaande informatie.
Voor alle lagers geldt: Mijd te allen tijde zand! Zand is de ergste vijand van een kogellager en dus van jouw spinner. Houd je lagers zo schoon mogelijk en gebruik nooit smeermiddelen (tenzij dat hoort bij jouw lagersoort, maar dat lees je verderop).

Stap 1:
Als je lager afsluitkapjes heeft, verwijder je deze. In deze Youtube video wordt het verwijderen van de kapjes goed uitgelegd.

Stap 2:
Maak de lager schoon met behulp van een onverdund oplosmiddel zoals aceton, alcohol, spiritus of terpentine. Gebruik voor het schoonmaken geen WD-40, het zal in eerste instantie goed werken, maar al snel zal de fidget spinner weer minder goed gaan draaien, omdat WD-40 het vuil juist aantrekt.
Sommige lagers krijgen vanuit de fabriek een glijmiddel mee, dit verwijder je wanneer je een oplosmiddel gebruikt. Giet hiervoor het oplosmiddel in een glazen schaal, leg de spinner er in en draai het rond, zodat het vuil uit de lager kan komen.

Let op! Als je een fidget spinner hebt met een kunststof behuizing, gebruik dan uitsluitend isopropylalcohol. Bij ieder ander oplosmiddel zal ook het kunststof van de spinner oplossen.
Wil je 100% zeker zijn, dan zou je er voor kunnen kiezen om de kogellager uit het kunststof huis van de spinner te drukken.
Zoals veel hogere kwaliteit kunststof producten zijn de Original Fidget Spinners gemaakt van 100% ABS. Hoewel zuivere ABS niet wordt beïnvloed door isopropylalcohol, zijn er kunststof producten waarin een kleine hoeveelheid styreen zit. Bijvoorbeeld ABS draden die worden gebruikt bij 3D-printen, deze worden wél beïnvloed door isopropylalcohol. De spinner zal daardoor niet direct oplossen en uit elkaar vallen, maar kan daardoor wel minder prettig gaan aanvoelen. Je kunt om alle risico’s uit te sluiten de lager ook met warm water en zeep reinigen, maar zorg er dan wel voor dat je al het water uit de kogellager laat voor je hem weer sluit.

Stap 3:
Als de lager helemaal schoon is, neem je een ​​spuitbus met perslucht (voor weinig te koop bij Action, of je gebruikt een compressor) en blaas je lager zo droog mogelijk. Zeker bij niet-keramische lagers is dit belangrijk. Want ook al heb je RVS lagers, ook deze kunnen oxideren.
Om het drogen te bevorderen kun je natuurlijk ook een föhn gebruiken, maar let hier wel heel goed op, zeker als je de methode met oplosmiddelen hebt gebruikt. Oplosmiddelen zijn brandgevaarlijk en aangezien in de föhn een gloeidraad zit is er kans op ontvlamming.
Tijdens het föhnen is het aan te raden de spinner te spinnen. Hierdoor komen alle delen waar vocht heeft gezeten, in aanraking met de warme luchtstroom.

Gebruik geen papier of textiel om de lagers te drogen, hierdoor kunnen vezels van het papier of textiel in de lagers terecht komen waardoor ze alleen maar slechter zullen gaan draaien.

Stap 4:
Zet jouw spinner weer in elkaar en je bent klaar!
Kogellagers die standaard een smeermiddel hadden meegekregen vanuit de fabriek, zijn deze smering na het schoonmaken kwijt. De lager kan hierdoor iets meer geluid gaan maken. Wanneer je dit storend vindt, gebruik dan kogellager olie (je kunt deze eventueel hier bestellen) om de lagers weer te smeren. Gebruik slechts 1 druppel, dit is meer dan voldoende voor de juiste smering. Gebruik nooit een ander smeermiddel, hiervan zullen de lagers alleen maar trager worden.

Maar stel nu dat het bovenstaande allemaal geen oplossing biedt, dan heb je natuurlijk nog de mogelijkheid om de kogellager te vervangen voor een goede nieuwe. Gelukkig de maten gestandaardiseerd, waardoor de lagers universeel uitwisselbaar zijn.

We wensen je nog heel veel spinplezier!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Share