Kogellagers uitgelegd

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”primary”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|font_size:24|text_align:left|color:%23ec6f0d” google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:700%20bold%20italic%3A700%3Aitalic”][vc_column_text css_animation=”none”]

De kwaliteit van een Fidget Spinner valt en staat met de kwaliteit van de gebruikte kogellagers. Hierbij is de center-lager het belangrijkste, aangezien deze het meeste gebruikt wordt. Deze is daarom vaak van betere kwaliteit dan die in de ‘armen’ van de spinner gebruikt worden. Wij van Original Fidget Spinner gebruiken meestal hybride keramische lagers als ‘centre bearing’. Om je wat meer inzicht te geven in de verschillende soorten en kwaliteiten van de kogellagers, geven wij hieronder graag een toelichting.


Soorten kogellagers

Kogellagers op zich zijn vrij eenvoudig. Er zijn verschillende vormen, maar de eenvoudigste versies zijn gemaakt met slechts drie onderdelen: twee ringen en de balletjes er tussen in. Maar dat zijn wel de meest goedkope lagers die er zijn en natuurlijk ook gelijk de minst goede. Het probleem hiermee is, dat de balletjes elkaar kunnen raken en daardoor wrijving kunnen veroorzaken. En als iets is dat je niet wilt bij een kogellager en zeker bij een fidget spinner, dan is dat wrijving.

Er zijn 3 soorten gangbare lagers (en 1 die gelukkig niet vaak gebruik wordt):


Stalen lager
РDit zijn de basis lagers waar de meeste mensen wel bekend mee zijn. Elk deel van de lager (of bijna elk deel) is gemaakt van een staalsoort. Lagers kunnen worden gemaakt met chroom staal, roestvrij staal, of koolstof gelegeerd staal. Soms is bij metalen lagers, de kooi (het deel dat de balletjes op afstand van elkaar houdt)  gemaakt van nylon.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Hybride keramische lager – Deze lagers zijn vervaardigd met keramische balletjes, maar hebben stalen binnen- en buitenring. De gebruikte kogeltjes zijn zwart of wit van kleur.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”90″][vc_column_text]

Keramische lager – Soms ook wel “vol keramische” lagers, elk deel van keramische lagers zijn gemaakt met keramiek. Het meest voorkomende materiaal dat hierbij gebruikt wordt is siliciumnitride.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][vc_column_text]


Plastic lager
– Plastic lagers zijn volledig plastic/nylon gemaakt, soms uitgevoerd met glazen balletjes. Ze zijn goedkoop en licht van gewicht, maar deze wil je echt niet gebruiken in je spinner. Ze draaien slecht, en gaan alleen maar slechter draaien, terwijl de drie hierboven genoemde lagers met de tijd alleen maar soepeler gaan draaien.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Belangrijkste voor- en nadelen van elk type
Stalen lager
Voordelen: Lage kosten, veel variatie en op grote schaal beschikbaar
Nadelen: Zwaar, lawaaierig

Hybride keramische lager
Voordelen: Lichter van gewicht dan volledig metalen lagers, beter bestand tegen corrosie, minder lawaai, minder trillingen
Nadelen: Duur

Volledig keramische lager
Voordelen: Hoge snelheid en acceleratie capaciteit, langdurige, verminderde behoefte aan smering, rustige, lage trilling, lichtgewicht
Nadelen: Duurste

Plastic lager
Voordelen: prijs
Nadelen: Veel wrijving, lage snelheid, slijtage gevoelig

Open, afgeschermd, of Sealed?
Open-stijl lager – Dit is de soort van lager, waar de balletjes te zien zijn. Deze zijn het makkelijkst te reinigen, omdat je niet hoeft niets te verwijderen om toegang te krijgen tot de balletjes. Maar het nadeel is dat ze ook snel vies kunnen worden omdat er geen bescherming is tegen vuil van buitenaf.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]

Afgeschermde lagers – Deze hebben een schild aan beide zijden van de lager dat de kogels beschermt tegen vuil van buitenaf. Ze bieden een goede mate van bescherming voor de balletjes in de lager, maar ze zijn niet helemaal afgesloten, hierdoor is het nog steeds mogelijk dat er vuil in de lager komt. Echter, het schild is afneembaar zodat je er toch onder kunt schoonmaken.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Afgedichte lager – Ook deze hebben een schild om de balletjes te beschermen, maar in dit geval, zijn de schildjes niet verwijderbaar. Het lager is volledig afgesloten waardoor er geen vuil naar binnen kan. Dit klinkt natuurlijk super, maar lang niet voor iedere fidget spinner gebruiker is dit prettig. Doordat deze lagers gevuld zijn met glijmiddel, zijn ze trager dan de open lagers.

[/vc_column_text][vc_column_text]Schoonmaak van de kogellagers
Gaat jouw spinner steeds minder lang draaien, dan kan het wel eens tijd worden om je lagers schoon te maken. Een handig uitleg hiervoor vind je hier.
Deze uitleg is niet speciaal voor onze eigen spinners, maar voor fidget spinners in het algemeen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Share